Een hamerteen is een standafwijking van de tenen. Het komt meestal voor bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en de kleine klein. De afwijking houdt in dat het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen is, waardoor een kromming van de teen optreedt. Lees verder wat u hier aan kunt doen.
Er zijn 2 typen hamertenen: flexibele en stijve hamertenen.
Een flexibele hamerteen houdt in dat u de teengewrichten met behulp van uw vingers kunt strekken.
De stijve hamerteen valt niet te strekken. Het is erg pijnlijk en het loopvermogen is ook erg beperkt.
Er zijn geen duidelijke oorzaken te wijten aan het ontstaan van hamertenen. Wat precies de oorzaak van een hamerteen is, is niet altijd duidelijk. Hamertenen kunnen het gevolg zijn van te korte pezen of verkeerd schoeisel, zoals schoenen die te strak aan de voorkant zijn en de tenen tegen elkaar aandrukken. Ook kan het komen door platvoeten of holle voeten.
Er zijn in het lichaam altijd twee soorten spieren: spieren die ervoor zorgen dat u de ledematen kunt strekken en spieren die ervoor zorgen dat u de ledematen kunt buigen. Normaal gesproken zijn deze spieren in evenwicht. Bij hamertenen of klauwtenen is dit evenwicht verstoord, waardoor de tenen overmatig buigen. Het evenwicht kan verstoord worden doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Reuma, suikerziekte, gewrichtsslijtage en eerder voetletsel kunnen ervoor zorgen dat deze spiertjes uitvallen.
Flexibele hamertenen kunnen worden behandeld met soepele siliconenkussentjes. Deze kussentjes voorkomen eeltvorming en de stand van de tenen wordt enigszins gecorrigeerd. Het is ook mogelijk om een corrigerende steunzool aan te laten meten, dit helpt tegen de pijn van de voorvoeten. Bij stijve hamertenen zal een operatieve ingreep nodig zijn om het probleem op te lossen.
Wilt u meer informatie over hamertenen? Neem dan contact met ons op via contactformulier of bel naar 072 – 511 44 65.
neem contact op