Scheenbeenblessures komen veel voor bij hardlopen. Er bestaan diverse benamingen voor zoals shin-splints, springschenen en springbenen. In veel geval bevinden de pijnklachten zich aan de binnenrand van het scheenbeen. Maar ook de spieren aan de voorzijde van het scheenbeen kunnen zorgen voor pijnklachten. Hoe ontstaan scheenbeenklachten en hoe kunnen deze worden voorkomen? Oosterbaan geeft tips.
Tijdens het hardlopen komen de voeten met een klap op de grond. Deze klap wordt door het lichaam opgevangen. Dit gebeurt door het afrollen van de voeten en door vervorming van spieren, pezen en botten. Hoe erg de voeten worden belast is afhankelijk van de ondergrond en de hardloopschoenen. Lopen op een harde ondergrond en verkeerde schoenen zijn daarom veel voorkomende oorzaken van scheenbeenklachten.
U kunt op de volgende plaatsen pijn ervaren:
Een goede hardloopschoen vangt de grootste klappen van het neerkomen van de voeten op. Oude schoenen geven te weinig schokdemping, wat ervoor zorgt dat de klachten toenemen. Vervang dus op tijd uw hardloopschoenen. Goede schoenen hebben een goede schokabsorbering. Daarnaast is het belangrijk dat de hardloopschoen een stevige hak heeft. Een goede hardloopschoen beschermt de voet en vermindert de belasting van het scheenbeen.
Wanneer u scheenbeenklachten ervaart is het belangrijk dat u goed rust neemt. Daarnaast kan het zijn dat u uw looptechniek of de ondergrond waarop u hardloopt moet veranderen. Door uw scheenbeenspieren goed te trainen kunt u deze versterken. Het is erg belangrijk dat u op goede hardloopschoenen loopt. In onze winkel adviseren wij u graag welke schoenen geschikt zijn voor uw voeten. Wanneer de klachten ontstaan door een voetafwijking kan een steunzool of sportinlay de oplossing bieden.
Laat u goed adviseren en blijf niet te lang met voetklachten lopen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met Oosterbaan.
neem contact op