Als gevolg van deze voetstand loopt iemand met deze aandoening op zijn of haar tenen. Een spitsvoet kan zowel aan één voet als aan beide voeten ontstaan. Deze aandoening, die ook wel pes equinus wordt genoemd, kent verschillende oorzaken.
Mensen die langere tijd in bed liggen, bijvoorbeeld door ziekte of ongeluk, kunnen als gevolg hiervan een spitsvoet krijgen. Wanneer de dekens zwaar op de voeten drukken of strak zijn ingestopt dan kan dit zorgen voor een spitsvoet.
Ook kan een spitsvoet onderdeel of symptoom van een klompvoet zijn. Bij een klompvoet is de achillespees te kort waardoor de voet naar binnen of naar beneden wijst. In dit laatste geval spreken we ook wel van een spitsvoet.
Een spitsvoet kan ook veroorzaakt worden door een zenuw- of spierziekte. Wanneer de zenuwen of spieren niet goed werken dan kan dit tot gevolg hebben dat de kuitspier zich te veel spant. Is dit het geval, dan wordt de voet automatisch omlaag getrokken.
Wanneer u een spitsvoet heeft krijgt u te maken met verschillende klachten. Zo kunt u moeilijk lopen doordat u de voet niet goed neer kunt zetten. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat uw looptechniek uit balans raakt. Hierdoor kunnen andere lichamelijke klachten, zoals knie- of rugpijn en slijtage, ontstaan.
Wanneer u last heeft van een spitsvoet kunt u bij de huisarts een doorverwijzing krijgen naar een orthopedisch schoentechnicus zoals Oosterbaan. Wij onderzoeken uw spitsvoet en zorgen vervolgens voor een schoenaanpassing op maat. Meestal betreft dit een hakverhoging die aangebracht wordt in uw schoen om zo het verschil in beenlengte op te vangen.
Wilt u meer weten over de oorzaken, symptomen en oplossingen bij een spitsvoet? Neem dan contact met ons op.