Reuma en artrose zijn ziektes die kunnen zorgen voor pijnklachten aan de voeten. Welke ziektes en aandoeningen hebben invloed op uw voeten en wat zijn de gevolgen daarvan? U leest het hier.
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Mensen met reuma ontdekken hoe belangrijk hun voeten zijn. Door de ziekte kunnen de voeten een andere vorm krijgen, ‘normale’ schoenen passen niet meer en het lopen doet pijn. Bij reuma kunnen klachten ontstaan als veranderende stand van de tenen en voeten, intense vermoeidheid, pijn, roodheid en zwelling aan de gewrichten.
Artrose is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten in kwaliteit achteruitgaat. Pijn en stijfheid van de gewrichten is het gevolg. Sommige gewrichten zijn stram na het slapen. Een plotselinge beweging kan pijnlijk zijn, bijvoorbeeld nadat u lang in dezelfde houding hebt gezeten. In de loop van de dag worden gewrichten stijver en kunnen soms ‘kraken’. Artrose komt natuurlijk in het hele lichaam voor maar artrose in de tenen kan komen door langdurige belasting of van verkeerde schoenen. Artrose in de voeten komt het meeste voor rondom de middenvoet en in de teengewrichtjes.
Hielspoor is een verkalking of verbening van de aanhechting van de pezen aan het hielbeen. Er ontstaat hierdoor een ontsteking aan de onderkant van de voetzool te hoogte van het hielbeen. Hielspoor geeft een enorme pijn in de hielstreek. Een slecht afrolpatroon kan oorzaak zijn van deze klacht.
Uw knieën dragen uw hele lichaamsgewicht. Hierdoor komen klachten aan de knie ook vaak voor. Bij elke kniebeweging zijn de bovenbeen, onderbeen en knieschijf en een aantal spieren en banden betrokken. Door de pijn van een slijtende knie kunt u een ander looppatroon ontwikkelen, waardoor er voetklachten ontstaan.
Heeft u last van voetklachten door een ziekte en wilt u oplossing voor? Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op via het contactformulier of u bel naar 072 – 511 44 65.