Ze vergeten dat ze hun hele voeten kunnen gebruiken en staan nauwelijks op hun hielen. Dit worden ook wel tenenlopers genoemd. Bij een normaal looppatroon landt de voet netjes op de buitenzijde van de hiel. De hiel komt pas van de grond als er weer een stap wordt gezet.
Wanneer kinderen beginnen met lopen, starten ze vaak op hun tenen. Vanaf 2 jaar lopen de meeste kinderen met hun volledige voeten. Loopt uw kindje na twee jaar nog steeds op de tenen? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met een specialist.
Er is geen duidelijke oorzaak voor het afwijkende looppatroon van tenenlopers. Het kan ontstaan vanuit gewoonte, maar er kan ook een afwijking in de spieren of botten zijn. Mogelijk kan het een neurologische oorzaak hebben.
Tenenlopers hebben vaak zelf niet door dat ze op hun tenen lopen. Door het tenenlopen kunnen kinderen wat sneller vallen, doordat ze minder balans hebben. Wanneer het kind wat zwaarder wordt, kunnen er pijnklachten aan de voorvoet ontstaan. De voorvoet moet al het gewicht dragen, waardoor het overbelast raakt. Daarnaast kan de voorvoet breed worden en de hiel smal blijven. Hierdoor wordt het lastiger om goede schoenen te vinden.
Onze specialisten onderzoeken waarom uw kind op zijn tenen loopt. Dit doen wij door een loopanalyse uit te voeren. We bestuderen het looppatroon en bekijken daarnaast of er een beenlengteverschil is en of de spierontwikkeling normaal is.
De behandeling voor het tenenlopen is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de oorzaak. Het kan verholpen worden door fysiotherapie, zoolverstijving, steunzolen, standverbetering door gips, nachtspalk of brace.
Heeft uw kind een afwijkend looppatroon? Bij Oosterbaan onderzoeken we de oorzaak en gaan we op zoek naar een geschikte oplossing. Neem voor meer informatie contact met ons op.